Salut, GGD, Viverion en bieb samen in ‘Carint-pand’

Welzijnsinstelling Salut gaat verhuizen naar het pand in de Grotestraat waar eerder Carint gevestigd was. Ook de GGD en woningcoöperatie Viverion zal daar gehuisvest worden terwijl ook de Bibliotheek een deel van de ruimte zal benutten. Voor de aankoop en de verbouwing is in totaal €800.000 nodig, volgens het College van B&W. Daarover moet de gemeenteraad nog wel beslissen. Het is de bedoeling dat met de realisatie ook het aangezicht van het pand aan het plein in de Grotestraat wordt verfraaid. De werkzaamheden moeten begin volgend jaar zijn afgerond. Het onderkomen van Salut en Viverion in de Rozenstraat is inmiddels verkocht. Wie dat gebouw (voormalige dependance MAVO) heeft aangekocht wordt binnenkort bekend gemaakt.

Ultieme bevrijding in extremis voor Bert Haanstra (6)

In onze zesde bijdrage van onze Goorsnieuws-bevrijdingsroute zetten we de meest prominente plaatsgenoot ooit centraal. Cineast Bert Haanstra, gevierd regisseur in binnen en buitenland, bleek ook een belangrijke schakel in het verzet. In de oorlog was Haanstra namelijk werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf in Amsterdam, waar hij via collega’s in de illegaliteit terecht kwam. Hij fotografeerde talrijke plattegronden van militair belangrijke locaties. De opnamen werden vervolgens naar de Nederlandse regering in Londen gesmokkeld. Deze acties leverde hem ook een bijna eeuwig schuldgevoel op over het bombardement op Goor, waarbij de bevrijders ‘een kaart’ niet goed genoeg bestudeerden. Een echt bevrijdingsgevoel heeft hij in die tijd nooit ervaren.

(meer…)

Speciale dagelijkse ‘Corona-uitzending’ op Hofstreek FM

Hofstreek FM gaat in de komende weken dagelijks een programma uitzenden om de Gorenaren die door de Corona-crisis aan huis gekluisterd zijn, te verbinden. Onder de titel ‘Hofstreek verbindt!’ kunnen luisteraars vanaf vandaag (6 april) bellen met verzoekjes en verhalen en is er een dagelijkse Goorse quizvraag waarmee prijzen te winnen zijn. Ook is elke dag een bekende Gorenaar de gast van de dag. Er zijn voor de doordeweekse dagen vijf presentatoren bereid gevonden om de show vanachter de microfoon te leiden. Dat zijn Bert Eeftink foto), Sander Quee, Wim de Jong, Apollonia Sligman en Bert Schabbink. De uitzending is elke werkdag te beluisteren tussen 16:00 uur en 17:00 uur. via de 107.6 FM en op de kabel. Het telefoonnummer waarmee gebeld kan worden is: 0547-260888.

Voedselkast bij De Klokkenkamp

Tegen één van de muren van de Klokkenkamp staat een kast waarin inwoners van Goor droge en houdbare levensmiddelen kunnen doneren voor mensen die de die zijn van de tijdelijke sluiting van de voedselbank Midden Twente in verband met de Corona-crisis. De Diaconie van de Hofkerk heeft deze actie opgezet in samenwerking met Doors Wide Open en welzijns-intelling Salut. De levensmiddelen zijn overdag in de kast te leggen en de diaconie zal de pakketten aanvullen met verse producten waarna Doors Wide Open voor de bezorging zal zorgen.

Parade di Palmpasen 1969

In deze dagen van beperking wordt ook de redactie van Oald Goor een toefje melancholisch. Naast de rubriek over de bevrijdingstocht, duiken ze vandaag eveneens in de koffer met oude prenten rondom de Palmpasenoptocht. Deze zou zonder corona-maatregelen vandaag plaats hebben gevonden in Goor. Maar de richtlijnen zijn ons allemaal bekend. Om die reden een beeld van de optocht van 6 april 1969 toen de parade nog allure had in Goor en toen de optocht echt een uitje, zo ook voor de heer en mevrouw Wensink.

Even (bij)tanken… (5)

Déze kiek in de nu al onvolprezen rubriek deed vrijdag misschien wat romantisch en kneuterig aan; het marcheren van het Poolse bataljon door de Middenstraat. Maar de bevrijding had ook wel degelijk de allure van een overwinning. Door Goor reden in die historische beginweek van april namelijk ook wel tanks van de geallieerden. Deze zetten we vandaag centraal in onze ode aan de bevrijding, nu exact 75 jaar geleden. De overgebleven foto’s laten een opgelucht beeld zien van de bevrijders die na een zware strijd ter ontspanning even een sigaretje op konden steken in de Hengevelderstraat (foto) om bij te tanken.

(meer…)

Kerkdienst in St. Mary’s Chapel op TV Oost

RTV Oost zendt morgenvroeg op televisie live een kerkdienst uit vanuit de St. Mary’s Chapel in de bossen van Het Weldam, tussen Goor en Diepenheim. De oecumenische dienst is bedoeld voor kerkgangers die thuis moeten- of willen blijven in verband met het Corona-virus kunnen. De viering met viering met het gebed, een schrift-lezing, gezang, meditatie en de zegen begint om 10.00 uur. De voorgangers zijn reverend Canon Brian Rodford, dominee Job Stein en Simone Yallop. De kerkdienst is live te zien op TV Oost, rtvoost.nl, de Facebookpagina van RTV Oost en in de gratis app van RTV Oost.

Abrupt afscheid Dirksen en Dijkstra

Het was deze week voor hem geen verrassing, maar de boodschap was er derhalve wel eentje die hard binnenkwam. Een streep door het huidige voetbalseizoen en voor Twenthe-trainer Hans Dirksen (foto) betekent dit ook meteen in één klap einde carrière. De oud-Gorenaar stopt met zijn trainersloopbaan. “Natuurlijk is dit alles bijzaak in deze tijd, maar ik vind het vooral gewoon erg jammer. We hadden echt het vertrouwen dat we nog een mooie derde periode aan konden vliegen met Twenthe. Dit is helaas, hoe begrijpelijk ook, niet mogelijk. Dit is wel een apart afscheid op deze manier”, besluit Dirksen. Voordeel van het besluit is wel dat Twenthe niet kan degraderen, en dat geldt in mindere mate ook voor SV Hector. Daar is er dus ook abrupt een einde gekomen aan het 7-jarige huwelijk met trainer Mark Dijkstra die vanaf volgend seizoen bij BVV Borne aan de slag gaat.

De wagen van Verdriet (4)

In de week van de bevrijding nemen we jullie vandaag mee in de weken na het volksfeest. Goor werd weer opgebouwd en dat ging met vallen en opstaan. Deze prent laat dit treffend zien. De familie Verdriet kreeg met behulp van het Marshall hulpplan deze eerste vrachtwagen rechtstreeks vanuit Amerika tot haar beschikking. Het ging om een International KW7 en het leverde een geweldige foto op.

Vrijheid te danken aan Pools bataljon (3)

In aanloop naar de Goorse bevrijdingsdag stellen we elke dag een klein verhaaltje uit het slot van WO II in ’t Twentse Haagje centraal. Want dat we op 8 april de spreekwoordelijke champagne konden ontkurken hebben we te danken aan Polen. Een gegeven dat niet bij iedereen in Goor bekend is. Dit jaar zouden de Poolse bevrijders ook in het zonnetje worden gezet, maar de herdenking kan uiteraard niet doorgaan. Vijf jaar geleden werd het bewuste bataljon wel in de schijnwerpers gezet en kregen zij een eervolle benoeming in Goor. Op de foto vandaag zien we de Poolse bevrijders aan het einde van de oorlog door De Middenstraat marcheren met op de achtergrond kinderen in vrijheid.